/ БГНЕС
Димът от горските пожари в Австралия пресече Тихия океан и Южноамериканския континент и достигна Южна Бразилия, съобщи MetSul, частна бразилска метеорологична компания, цитирана от БГНЕС.

По-рано беше съобщено, че димът от пожарите в Австралия е достигнал също до Чили и Аржентина. Пушек може да се види над почти всички южни и централни градове на Чили.

„Атмосферният дим от пожарите в Австралия придава сивкав цвят тази сутрин на небето над Ливраменто (Рио Гранде де Сул в Южна Бразилия), въпреки че в небето няма облаци“, съобщава MetSul в Туитър.

Димът от пожарите в Австралия достигна Южна Америка (ВИДЕО)

Най-високата концентрация на дим се наблюдава в югозападната част на страната на границата с Уругвай. Компанията отбеляза, че няма риск за здравето, тъй като димът е на голяма надморска височина и не влияе върху качеството на повърхностния въздух.

В Австралия вече са изгорели милиони хектари земя, пожарът уби 17 души през последните месеци, унищожи хиляди къщи, според някои оценки 8 000 коали и стотици хиляди други животни също са загинали. На места пожарите са толкова интензивни, а димът - толкова гъст, че е станало невъзможно да се гасят от въздуха. Властите изпращат кораби и самолети до засегнатите райони. На югоизточния бряг на Австралия е в ход мащабна евакуация.
БГНЕС