/ БГНЕС
Северна Корея разпространи нови пропагандни плакати, изобразяващи балистичните ракети на държавата, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавни медии. Северът прави тази крачка за първи път от години, след като миналата седмица включи ядрената политика в законодателството си.

Два плаката с изобразени ракети са част от поредица, която има за цел да насърчи севернокорейците да изпълняват целите на държавния глава Ким Чен-ун, които той описа в политическа реч миналата седмица, съобщи държавната информационна агенция КЦТА.

Северна Корея въведе в нов закон правото да използва превантивни ядрени удари за отбрана. Ким каза по този повод, че ядреният статут на Севера "е необратим“ и че забранява преговорите за денуклеаризация.

МААЕ: Ядрената програма на Северна Корея буди тревога

Плакатите подчертават необходимостта въоръжените сили на републиката да станат "по-мощни", като основен приоритет е "изграждането на капацитет за национална отбрана", допълни КЦТА. За първи път от около пет години насам в новите плакати се включват изображения на ядрени оръжия, според уебсайта "Северна Корея Нюз".

През 2018 г. Севера премахна много антиамерикански и военни плакати, докато Ким участваше в срещи на върха с тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери.

Тъй като дипломацията беше в застой през 2019 г., исторически антиамерикански теми се върнаха в обществените прояви. Снимките, публикувани от КЦТА, показват, че плакатите не споменават САЩ, но показват редица от най-новите ракети на Северна Корея, включително междуконтиненталните балистични ракети "Хвасон-15" и "Хвасон-17".

Ким Чен-ун: Северна Корея никога няма да се откаже от ядреното оръжие

Плакатите включват лозунги, призоваващи националната защита да бъде основен национален приоритет.

Тази година Северна Корея извърши първите си тестове на междуконтинентални балистични ракети от 2017 г. насам. Чуждестранни наблюдатели казват, че те най-вероятно се подготвят за ядрен опит.

Други плакати включват изображения от редица икономически сектори, включително горското стопанство, риболова, строителството и потребителските стоки.
БТА