/ БГНЕС
Ако Северна Корея прибегне до ядрените си оръжия, ще унищожи сама себе си, предупреди днес Южна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Южна Корея обикновено не прави толкова резки изявления и може да се предполага, че това изключение е провокирано от факта, че само преди няколко дни Северна Корея прие ново законодателство, съгласно което Пхенян има право да нанася превантивни ядрени удари, за да гарантира сигурността си.

Очаква се Северна Корея да бъде разгневена от това изявление, особено като бъде взет предвид фактът, че Сеул обичайно се въздържа от толкова силни думи, за да не засилва напрежението на Корейския полуостров.

Новото севернокорейско законодателство само ще задълбочи изолацията на Пхенян и ще накара Сеул и Вашингтон да "подобрят още повече способностите си за сдържане и реакция", заяви южнокорейското министерство на отбраната.

За да накара Северна Корея да се откаже от мисълта за употреба на ядрени оръжия, Южна Корея сериозно ще усили собствените си способности за нанасяне на превантивен удар и на удари в отговор на атака, като в същото време ще разчита на това Съединените щати да използват всички средства, с които разполагат, за защитата на Сеул.

"Предупреждаваме, че севернокорейското правителство ще бъде сполетяно от съкрушителен отговор от военния съюз между Южна Корея и САЩ и че само ще се унищожи, ако се опита да използва ядрени оръжия", заяви говорител на южнокорейското министерство на отбраната.
БТА