Норвежкият атентатор Брайвик излиза от режима на пълна изолация
Норвежкият атентатор Брайвик излиза от режима на пълна изолация / снимка: Reuters, архив

Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик ще може да излезе от режима на пълна изолация, който изтърпява след като бе арестуван на 22 юли, съобщи норвежката полиция, предаде Франс прес. Въпреки това той ще продължи да бъде изолиран от другите затворници, уточнява полицията.

"Няма да продължим пълното му изолиране след 17 октомври", заяви на пресконференция прокурорът Кристиян Хатло.

Брайвик ще може да излезе от пълната си изолация във вторник, но ще остане в превантивен арест в строго охранявания затвор Ила, близо до Осло най-рано до 14 ноември, когато съдия ще се произнесе по удължаването на мярката, предава БТА. На практика 32-годишният екстремист, който погуби 77 души, взривявайки кола бомба в Осло и разстрелвайки младежи на остров край столицата, ще остане отделен от останалите затворници от съображения за сигурност, уточни Хатло.

При явяването си при закрити врата пред съда в Осло през август, Брайвик нарече тази мярка "метод на садистично мъчение".

Две кървави нападения на 22 юли 2011 г. потресоха Норвегия, като взеха десетки жертви. В Осло избухна мощна бомба, която уби 8 души и рани 15, а малко по-късно над 68 души бяха убити след стрелба на остров близо до столицата. 32-годишният норвежец Андерш Брайвик, който беше задържан в деня след нападенията, се призна за виновен и за двете.