/ БГНЕС
В края на парада Макрон благодари в кратка реч на САЩ, че са се притекли на помощ на Франция преди един век по време на Първата световна война
Изолиран на международната сцена, но обявил се за приятел на Франция, президентът на САЩ Доналд Тръмп бе почетен гост на парада в центъра на Париж по повод френския национален празник.

РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ ВОЕННИЯ ПАРАД В ПАРИЖ - МЕЛАНИЯ СЪБРА ПОГЛЕДИТЕ

Това бе първи парад и за френския президент Еманюел Макрон, който бе избран на поста през май. Двамата присъстваха заедно със своите съпруги - Мелания Тръмп и Брижит Макрон.

ВИЖТЕ КАК СЕ ЗАБАВЛЯВАТ МЕЛАНИЯ ТРЪМП И БРИЖИТ МАКРОН В ПАРИЖ

Преди началото на парада имаше преглед на военнослужещите, направен от Макрон в открит военен джип, заобиколен от френски кавалеристи.

Парадът започна с въздушно шоу на пилоти от американските военновъздушни сили, включително с два изтребителя Ф-22 със стелт технология. Заедно с тях прелетяха и самолети на френските военновъздушни сили.

Франция парад
БГНЕС

После по централния булевард "Шанз-Елизе" в Париж преминаха над 3700 френски военнослужещи, 211 единици военна техника и 241 коня. В небето над Париж пък прелетяха общо 63 самолета и 29 хеликоптера. Някои от самолетите преминаха на височина от едва 305
метра.

Парадът съвпада със стогодишнината от включването на САЩ в Първата световна война. Ето защо в него участваха 145 американски военнослужещи. Първите петима от тях носеха униформи от времето на Първата световна война.

При преминаването на американските военни Доналд и Мелания Тръмп, както и Еманюел и Брижит Макрон, станаха на крака, за да ги приветстват. Президентът на САЩ, който е върховен главнокомандващ на американските въоръжени сили, отдаде чест. След това почетните гости на парада останаха прави и периодично аплодираха преминаващите военнослужещи.

Франция парад
БГНЕС

РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИТЕ НА МЕЛАНИЯ ТРЪМП КАТО ДЖАКИ КЕНЕДИ

Мелания Тръмп бе с лятна бяла рокля на цветя, а Брижит Макрон - със син костюм. Спектакълът в центъра на Париж бе на фона на френска военна музика, изпълнявана от оркестъра на френските въоръжени сили. Военният оркестър изсвири и химна на град Ница "Nissa la Bella" в памет на жертвите на атентата. След това той реши да внесе нотка на свежест в изпълненията си и впечатли гостите на парада с компилация на композиции на френското електронно дуо Дафт Пънк. Франс прес отбелязва, че тази нотка на свежест е изненадала първо почетните гости на парада, но после те са започнали да аплодират бурно нововъведението.
В края на парада Макрон благодари в кратка реч на САЩ, че са се притекли на помощ на Франция преди един век по време на Първата световна война, предаде Асошиейтед прес.

Нищо няма да раздели никога Франция и САЩ, увери той, цитиран от Франс прес.

Макрон каза, че през годините на своята история Франция винаги е намирала сигурни съюзници и приятели, които са се притичвали на помощ. Присъствието на Доналд и Мелания Тръмп на парада е илюстрация на приятелските отношения между САЩ и Франция, подчерта той.

В края на словото си Макрон се прегърна с Тръмп.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че за него е било голяма чест да представлява страната си на годишния парад в Париж по случай националния празник на Франция, предаде Асошиейтед прес. В Twitter Тръмп определи парада като великолепен.

Парадът бе организиран в момент на напрежение между френския президент и висши военни, които изразиха несъгласието си с бюджетните съкращения в областта на отбраната. Днес, когато Макрон направи преглед на военнослужещите преди началото на парада, той бе придружаван от генерал Пиер дьо Вилие, началника на генералния щаб на френските въоръжени сили, но атмосферата между двамата бе ледена, отбелязва Франс прес.

Генералът се разбунтува неотдавна пред френските депутати заради намаляването на средствата за въоръжените сили, но президентът остро го постави на мястото му. Вчера в обръщение пред френски военни Макрон каза, че не е достойно някои дебати да се излагат на показ пред обществеността, и припомни на военнослужещите, че трябва да бъдат водени от чувството за дълг и за сдържаност.

Франция парад
БГНЕС