/ БТА
Руският опозиционер Алексей Навални, говорейки за руския президент Владимир Путин, използва познатия от приказката на Андерсен израз "Царят е гол".

Това стана на съдебно заседание по апелативната жалба на Навални срещу наложена му от съда глоба за оклеветяване на ветеран от Втората световна война, предаде ДПА

Навални се яви на съдебно заседание чрез видеовръзка от затвора

"Голият цар иска да управлява докрай. Той се е вкопчил във властта", заяви Навални, който участва в съдебното заседание от наказателната колония чрез видеконферентна връзка.

Опозиционерът предупреди, че ако Путин продължи да управлява, за руснаците това ще е едно откраднато десетилетие, което ще се добави към едно вече изгубено десетилетие.

Руският съд забрани всяка дейност на основания от Навални Фонд за борба с корупцията

"Искам да кажа на скъпия съд, че вашият крал е гол. И не само едно малко момче крещи: Той е гол", заяви Навални, правейки паралел с приказката "Новите дрехи на царя".

"20 години на бездарно управление доведоха до този резултат. Има една корона, която се смъква. Има тонове лъжи по телевизията. И има, разбира се, огромно лично богатство", каза Навални.

Навални прекратява гладната си стачка (СНИМКА)

На съдебното заседание той изглеждаше много отслабнал от гладната стачка, която неотдавна бе обявил и която наскоро прекрати, посочва Франс прес. Един от адвокатите му разказа, че от 94 килограма той е станал 72 килограма, допълва Ройтерс.

Самият Навални в аудиозапис, разпространен от независимата телевизия "Дожд", казва: "Вчера ме заведоха в банята. Имаше огледало и се погледнах в него. Приличам на ужасен скелет".
БТА