/ БТА
Руският съд забрани на основания от опозиционния лидер Алексей Навални Фонд за борба с корупцията да извършва на практика каквато и да било дейност, включително да публикува материали в интернет, да организира протести или да участва в избори, предаде Франс прес.

Навални прекратява гладната си стачка (СНИМКА)

Директорът на ФБК Иван Жданов заяви в социалните мрежи, че московски съд е забранил на организацията практически всяка дейност, включително да публикува материали в интернет, да използва обществени медии, да организира протести, да участва в избори и да използва банкови сметки.

По-рано пресслужбата на московския съд заяви, че е "забранила определени дейности" на Фонда на Навални, без да уточни подробности. Делото беше разгледано при закрити врати.

Лекарите на Навални: Ако гладната стачка продължи, няма да има кого да лекуваме

Организациите, свързани с Алексей Навални, рискуват да бъдат признати за екстремистки след искане на прокуратурата в средата на този месец. Това би довело до забрана на дейността им в Русия и тежки присъди за сътрудниците им.

На 26 април, съдът вече разпореди прекратяване на дейността на ФБК и регионалните щабове на Навални в страната. Те вече заявиха, че ще спрат дейността си, за да защитят служителите си.

Говорителят на Путин: Положението с Навални не касае Кремъл

Фондът за борба с корупцията е известен с множеството си разследвания на корупцията във властта в Русия, които бяха публикувани в Ютюб, припомня АФП. Офисите на Навални в страната публикуват собствени разследвания и организират кампании "за интелигентно гласуване", като подкрепят кандидати, които имат най-добри шансове да победят фаворитите на Кремъл.

Самият Навални се намира в затвора по обвинение, че е нарушил условията на предишна присъда срещу него по дело за измама, която той отхвърля като политическа. В петък той прекрати гладната стачка, която провеждаше в течение на 24 дни като протест срещу условията, при които е задържан.
БТА