Полицията задържа привърженици на опозиционера преди националните протести
Властите в руската столица обявиха, че не разрешават планирана за 21 април демонстрация на Манежния площад в подкрепа на обявилия гладна стачка в затвора Алексей Навални, предаде Интерфакс.

Лекарите на Навални не бяха пуснати в колонията, където държат руския опозиционер

От столичния департамент за регионална сигурност и борба с корупцията казаха, че са получили заявка за митинг на 21 април от 19 до 21 часа на този площад с до 100 000 участници.

Но според ведомството заявката е била внесена в нарушение на федералното законодателство. Освен това гражданите, посочени като организатори на проявата, и упълномощеното лице да я осъществи понастоящем пребивават в чужбина.

Белият дом призова за хуманно отношение към Навални

По тези причини проявата не може да бъде разрешена, заявиха от департамента. В съобщението се посочва, че ако бъде направен опит за осъществяване на неразрешената демонстрация, нейните организатори ще бъдат подведени под отговорност. Напомня се също, че заради пандемията в града са забранени масови прояви на обществени места.

Федералното вътрешно министерство и московското му подразделение декларираха готовност да не допуснат деструктивни прояви и призоваха гражданите да не участват в тях. Федералната главна прокуратура заяви, че призивите в интернет към масови безредици и участието в неразрешени акции ще бъдат квалифицирани по чл. 212 от Наказателния кодекс - масови безредици.

Прехвърлят Алексей Навални в болнично отделение за осъдени лица (ВИДЕО)

По-рано привърженици на Навални обявиха, че възнамеряват да проведат на 21 април акция в подкрепа на искането му да бъде прегледан в затвора от посочен от него лекар. Освен в Москва демонстрации са планирани в много други руски градове, включително в Санкт Петербург.

Според Интерфакс, петербургските власти не са получавали заявка за протестната акция. При предишни демонстрации в подкрепа на Навални по-рано през годината бяха задържани хиляди хора, припомня Ройтерс.

Руската полиция предприе строги мерки срещу привърженици на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални преди насрочени за утре национални протести, предаде ДПА.

Жената на Навални е притеснена за него, след като го е посетила в затвора

Служители на неговия антикорупционен фонд в сибирския град Курган публикуваха в социалните мрежи видео, показващо как координаторът им Алексей Шварц бива задържан.

Видеозаписът показва как двама мъже в цивилно облекло извличат Шварц от една сграда и го вкарват принудително в автомобил пред очите на приятелката му. Привърженици на Навални съобщават за арести и в Санкт Петербург, Твер и Волгоград.
БТА