Полицията е арестувала най-малко 1784 души души вчера по време на ден на демонстрации в цяла Русия с искане затвореният опозиционен лидер Алексей Навални да бъде освободен, предаде Асошиейтед прес.

Над 450 арестувани на протести в Русия в подкрепа на Навални

Най-големият от протестите беше този в Москва. Там хиляди хора преминаха с шествие с през центъра на града. Някои от арестуваните бяха задържани още преди да започнат протестите, включително хора от най-близкото обкръжение на Навални.

Според неправителствената организация ОВД-Инфо, повечето арести са извършени във втория руски град Санкт Петербург, където беше съобщено за случаи на полицейско насилие. Най-малко 84 от задържаните са прекарали нощта в ареста, според същия източник.

Москва не разрешава планираната от привърженици на Навални демонстрация

Организацията на Навални беше приканила протестиращите да се съберат на Манежния площад, точно под стените на Кремъл, но полицията отцепи площада. Вместо това голямо множество се събра пред намиращата се наблизо Руска държавна библиотека, а друго застана на улица "Тверская", голям булевард, водещ към площада. След това и двете групи тръгнаха по улиците.

В Санкт Петербург полицията отцепи Дворцовия площад, огромното пространство пред музея "Ермитаж", и протестиращите се струпаха по околния булевард "Невски".

Лекарите на Навални не бяха пуснати в колонията, където държат руския опозиционер

Не е ясно дали като участие и интензивност вчерашните демонстрации са били като тези от януари, които избухнаха, след като Навални, който е най-изявеният противник на президента Владимир Путин, беше арестуван.

Оценките за участието са различни: според полицията в Москва в столицата са излезли около 6000 души, а наблюдател заяви за Ютюб канала на Навални, че множеството е около 60 000 души.

Белият дом призова за хуманно отношение към Навални

Екипът на опозиционера свика несанкционираните демонстрации след съобщения от края на миналата седмица, че здравословното му състояние се влошава и животът му е в опасност.

Националните протести бяха свикани за същия ден, в който Путин произнесе годишното си послание за състоянието на страната. 
БТА