/ БТА
Над 450 души бяха арестувани в цяла Русия по време на неразрешени демонстрации днес с искане за освобождаване на изтърпяващия затворническа присъда опозиционер Алексей Навални, предаде Франс прес, като се позова на неправителствена организация.

Навални, който започна гладна стачка преди три седмици, твърди, че здравето му се е влошило чувствително. Експерти от ООН казаха днес, че се страхуват за живота на критика на Кремъл, и поискаха той да бъде изпратен на спешно лечение в чужбина.

Привържениците на Навални организираха днес протести в негова подкрепа в стотина руски града. Мобилизацията обаче е по-слаба отколкото през януари и февруари, когато бяха задържани общо 10 хиляди демонстранти, отбелязва АФП.

Протест в подкрепа за Навални в София (ВИДЕО)

Според неправителствената организация ОВД-Инфо, специализирана в наблюдаването на протестите в страната, най-малко 459 ареста са извършени до момента в шейсетина града.

Някои активисти са били задържани още преди протестите. Сред тях са опозиционни политици, включително говорителката на Алексей Навални, Кира Ярмиш, и друга негова приближена - Любов Собол.

Освен това бяха обискирани помещения, свързани с организацията на Навални Фонд за борба с корупцията.

Демонстрациите навсякъде започнаха в 19 ч. местно време, независимо от съответния часови пояс.

В столицата Москва полицейски микробуси и служители на реда са разположени по много пътни артерии в центъра. Затворени са Червеният площад и Манежният площад, където беше насрочена протестната акция.

В столицата Москва 6 хиляди души са се събрали близо до Кремъл, а във втория по големина руски град - Санкт Петербург, - са излезли 4500 демонстранти, съобщи полицията. Организаторите не дадоха числа.

В Москва по данни на ОВД-Инфо до момента са извършени 18 ареста.

Най-много хора до момента са задържани в Уфа (82). Следват Санкт Петербург (42) и Кемерово (36), сочат данните на ОВД-Инфо.

Демонстрантите, с които разговаряха журналисти от Франс прес, бяха разделени в коментарите си. Едни дадоха израз на своята решимост да се борят докрай, а други не скриха разочарованието си, че на протеста не са дошли повече хора.

"Не мисля, че тази акция ще може да спаси Навални. Необходими са най-малко 200-300 хиляди човека на улицата. Сега случаят не е такъв", констатира със съжаление 51-годишният демонстрант Александър Бутузов.

Негов връстник, бизнесменът Андрей Замятин, заяви, че "това е битка за бъдещето. Навални иска да промени системата и е наказан за това."

По-рано днес във Владивосток, в Далечния изток, няколкостотин демонстранти преминаха мирно под наблюдението на полицията. Те носеха плакати с надпис: "Свобода за политическите затворници!" и "Не на войната, репресиите и изтезанията!".

В Сибир най-малко 2000 души излязоха на протест в големите градове Иркутск и Новосибирск, според местния информационен сайт Taiga.info.

"Навални трябва да живее!", скандирали демонстрантите в Новосибирск.

Според общинската съветничка в града Хелга Пирогова, съюзничка на Навални, засега протестът там протича мирно и без арести.

Днешният ден на протести в Русия в подкрепа на опозиционера съвпадна с годишното послание на президента Владимир Путин към парламента. Путин, без изненада, не спомена изобщо Навални в своята реч, отбелязва АФП.

С приближаването на парламентарните избори в страната през септември, президентът остава популярен. Прокремълската партия "Единна Русия", имаща репутация на корумпирана, обаче съвсем не е и Навални възнамеряваше да съсредоточи предизборната си кампания именно върху корупционните практики.

Руските власти изглеждат решени да сложат край на движението в подкрепа на опозиционера, отбелязва АФП. Другата седмица съд е предвидено да разгледа искането за обявяване на организациите на Навални за екстремистки. Това би позволило техните активисти да бъдат осъждани на затвор.
БТА