Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / Gulliver/Getty Images
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО няма да изпраща войски в Украйна. Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на интервю със Столтенберг.
От Белия дом също заявиха, че президентът Джо Байдън няма намерение или желание да изпраща американски войски в Украйна.

НАТО ще изпрати отговорите си на руския проект за споразумения за гарантиране на сигурността успоредно със САЩ, заяви още генералният секретар на Северноатлантическия алианс.

"В момента завършваме предложенията на НАТО - писмен документ, който ще изпратим по-късно тази седмица. Ще направим това паралелно със САЩ", каза генералният секретар на НАТО в отговор на свързан с това въпрос.

Според Столтенберг НАТО няма да прави компромис с Русия по въпроса дали определени държави имат право да се присъединят към алианса. Генералният секретар подчерта, че Алиансът смята за възможно да проведе дискусии с Русия по "контрола на въоръженията, осигуряването на прозрачност на военните учения, механизмите за намаляване на риска и други теми, свързани с европейската сигурност". "Но ние не сме готови да правим компромиси с основни принципи като правото на всяка страна да определя своя път и да решава в кои споразумения за сигурност да участва", каза Столтенберг.
БГНЕС