НАТО и Русия засилват сътрудничеството си във войната в Афганистан
НАТО и Русия засилват сътрудничеството си във войната в Афганистан / снимка: Reuters, архив

НАТО и Русия са готови да сключат редица споразумения за засилване на сътрудничеството във войната в Афганистан, заяви днес висш американски представител, цитиран от АП. Споразуменията включват разширяване на сегашен договор, даващ възможност на алианса да изпраща по суша неоръжейни доставки от Европа за Афганистан през територията на Русия, посочи източникът, пожелал анонимност.

Това ще позволи в бъдеще да се транспортира тежка техника, а НАТО ще може да връща техника в Европа по същия път, обясни той. Споразуменията отразяват подобряващите се отношения между някогашните съперници в афганистанската война в периода на Студената война. Русия се плаши от разрастване на ислямския екстремизъм по южните си граници. Тя отказа да разположи войски в Афганистан, но предложи да подпомогне натовските усилия във войната.

Алиансът вече използва пътища през Русия и съседни централноазиатски страни като алтернативни маршрути на основното логистично трасе през Пакистан, където има риск от засади. Сега обаче е възможно само еднопосочен превоз на неоръжейни ресурси като храни и гориво.

Очаква се НАТО и Русия да подпишат това споразумение на срещата на върха на НАТО в Португалия на 19 и 20 ноември, на която ще присъстват и американският президент Барак Обама, и руският му колега Дмитрий Медведев.

Според американския източник останалите споразумения ще се отнасят за нов център за борба с наркотиците в Русия, който ще обучава агенти от Афганистан и други централноазиатски държави. Москва неведнъж е изказвала загриженост от скока в
контрабандата на наркотици от Афганистан след оглавената от САЩ инвазия през 2001 г. Досега руски специалисти са обучили стотици агенти за борба с дрогата от Афганистан и други централноазиатски държави в по-малък център край Москва, посочва БТА.

Източникът посочи, че Русия и НАТО ще учредят заедно доверителен фонд, който ще финансира обучението на афганистански екипи за поддръжка на руските хеликоптери, използвани от зараждащите се афганистански военновъздушни сили.