Германският канцлер Ангела Меркел наблегна на важното значение на връзките на Германия с Русия, предаде ДПА. "Русия, естествено, е важен партньор", каза Меркел в началото на срещата си с руския президент Владимир Путин в Сочи.

Путин: Много ни се иска никой да не се меси в политическия живот на Русия

Важна част от разговора между Меркел и Путин бяха конфликтите в Украйна и Сирия - теми, по които двамата лидери имат коренно различни виждания



Руският президент призова за пълно и безпристрастно разследване на химическата атака в Сирия миналия месец, предаде Ройтерс. "Виновните трябва да бъдат намерени и наказани. Това може да стане само след безпристрастно разследване", каза Путин, визирайки нападението с отровен газ в контролирания от бунтовници северозападен сирийски град Хан Шейхун миналия месец. Той подчерта, че конфликтът в Сирия може да бъде решен "само с мирни средства и под егидата на ООН".

Путин за Сирия: Неприемливо е да се отправят безпочвени обвинения

БГНЕС

Друга основна международна тема на разговора между Путин и Меркел бе конфликтът в Украйна.

Руският президент определи ситуацията в бившата съветска република като източник на сериозно безпокойство. Днес потвърдихме необходимостта от изпълнение на Минските споразумения за Украйна от всички страни в конфликта, отбеляза Путин, цитиран от Ройтерс. Той каза още, че тежката ситуация в Донбас е резултат от "всевъзможните блокади", наложени на контролираната от проруските сепаратисти територия от украинското правителство, предаде ТАСС.

За изпълняване на Минските споразумения за уреждане на украинския конфликт е необходим пряк диалог между Киев и бунтовниците, отбеляза Путин, като увери, че никой не се опитва да отдели Донбас от Украйна. Събитията в югоизточната част на тази страна са резултат от "държавния преврат, от противоконституционната смяна на властта в Киев", каза той.

Това е второто посещение на Меркел в Русия, откакто през 2014 г. Москва анексира Кримски полуостров, припомнят световните агенции. Този и други въпроси предизвикаха напрежение в двустранните отношения между Берлин и Москва.

БГНЕС

Германия подкрепя санкциите срещу Русия заради Украйна. Това е основен източник на напрежение в двустранните връзките, но Путин изглежда иска да ги подобри, отбелязва Асошиейтед прес.

Меркел призова Путин да помогне за спазване на правата на хомосексуалистите в Чечения. Апелът бе отправен на фона на съобщенията, че хората с нетрадиционна сексуална ориентация са подложени на преследвания в руската кавказка република.

Лавров: Русия смята да възстанови пълноценното си сътрудничество с ЕС

Меркел определи днешната си среща с Путин в Сочи като конструктивна. Двамата са обсъдили широк набор от теми, включително Сирия, Украйна и човешките права.

Бих искала да продължим да се опитваме да намерим решения на глобалните проблеми, отбеляза германският канцлер. Меркел подчерта важната роля, която има да играе Русия.
БТА