Руският президент Владимир Путин се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Сочи
Руският президент Владимир Путин се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Сочи / БГНЕС
Путин увери, че страната му никога не се е месила във вътрешната политика на други държави, и призова другите да не се месят във вътрешните работи на Русия.
Германия не се страхува от руска намеса в предизборната кампания на страната за парламентарните избори, които предстоят през септември. Това стана ясно от думите на германския канцлер Ангела Меркел след среща с руския президент Владимир Путин в черноморския град Сочи.

Посещението на Меркел в Русия е първото от 2015 година насам.

На среща с Путин Меркел нарече Русия "важен партньор"

Путин посрещна германския канцлер в лятната си резиденция. След срещата си те дадоха брифинг, на който германска журналистка попита Меркел може ли да гарантира, че Русия няма да се меси в предизборната кампания на Германия, като се имат предвид обвиненията, че Русия е повлияла на предизборната кампания в САЩ, манипулирайки общественото мнение.

Германският канцлер Ангела Меркел отговори, че не се страхува от външна намеса в предизборната кампания на страната си:

„Ще работим с нашите граждани. Знаем, че киберпрестъпността е международно предизвикателство. Хибридната война също. Но аз не съм от хората, които се страхуват. Уверено мога да кажа, че в Германия сами ще проведем своята предизборна кампания“.

Владимир Путин
БГНЕС

Президентът на Русия категорично отхвърли твърденията за намеса на Русия в президентските избори в САЩ:

„Това са просто слухове, които се използват за вътрешнополитическата борба в Америка. И веднага от това правите предположения за отношенията ни с различни европейски страни, в това число и с приятелска страна като Германия. Това е странно. ..

Ние никога не се месим в политическия живот и политическите процеси на други държави. И много бихме искали в нашия политически живот също никой да не се бърка. За съжаление наблюдаваме противоположното. В продължение на много години сме свидетели на опити за оказване на влияние върху вътрешнополитическия живот в Русия. И чрез така наречените неправителствени организации, и директно“.

Владимир Путин
БГНЕС

Ангела Меркел и Владимир Путин обсъдиха както двустранните отношения между Русия и Германия, така и важни международни теми като конфликтите в Сирия и Украйна. Те признаха, че позициите им по много въпроси остават непроменени, но най-важното е, че ще се стремят да си сътрудничат в решаването на големите кризи.

Путин обвини Киев, че провокира влошаване на ситуацията в Източна Украйна

По-късно днес руският президент Владимир Путин ще проведе раговор и с американския си колега Доналд Тръмп. За това съобщиха от Белия дом, а от Кремъл потвърдиха, но не уточниха какво ще обсъждат двамата президенти.

Според Ройтерс тема в разговора ще бъде и ситуацията в Сирия. Това ще бъде ще бъде третият телефонен разговор между Путин и Тръмп след встъпването в длъжност на американския държавен глава.
БТА