/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин обвини Киев, че провокира влошаване на ситуацията в Източна Украйна, предадоха ТАСС и Ройтерс.

На пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан Путин каза, че "една от причините за изостряне напрежението в Донбас е това, че Киев, който се нуждае от пари, се опитва да се представи за жертва в очите на международната общност".

"А пари е най-добре да измъкваш от Европейския съюз и от отделни страни в Европа, от САЩ и от международните финансови институти, като се представяш за жертва на агресия", каза Путин.

Той посочи и други причини, които според него, са довели до влошаване на ситуацията в Донбас, в това число опитите на Киев да се бори с украинската опозиция, като отвлича вниманието от вътрешните проблеми и го насочва към някакъв конфликт - към Източна Украйна.

Путин каза също, че украински олигарси са финансирали конкретна "кандидатка" на изборите в САЩ миналата година и сега украинското ръководство се опитва да използва изострянето на обстановката в Донбас, за да установи добри отношения с новата администрация на Белия дом, предаде ТАСС.
 

Виктор Орбан, Владимир Путин
БГНЕС


"Както знаем, по време на предизборната кампания в САЩ сегашната украинска власт зае едностранна позиция в подкрепа на един от кандидатите и нещо повече, олигарси, някои от които със сигурност с одобрение на политическото ръководство, финансираха този кандидат или тази кандидатка, ако трябва да сме по-точни", каза Путин.
 
Сега властите в Киев трябва да установят отношения с действащата администрация на САЩ и това също е по-лесно, по-удобно да се прави чрез конфликт, винаги е по-удобно, по-лесно е за да се въвлече действащата администрация в решаването на украинските проблеми и да се установи по такъв начин някакъв диалог, каза Путин.
На пресконференцията Путин и Орбан заявиха също, че проблемите на Сирия трябва да се решат по политически път.
БТА