/ iStock/Getty Images
Европейският съюз се феминизира, както показва изборът на две жени за председателки на Европейската комисия и Европейската централна банка, но освен тези два влиятелни поста, институциите на общността остават като цяло доминирани от мъжете.

Българските евродепутати в комисиите на ЕП - кой какво ще прави


За пръв път две жени

28-те решиха да поставят две жени на ключови постове в Съюза: германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за председателка на Европейската комисия и французойката Кристин Лагард начело на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Все още предстои номинацията за председателството на Комисията да бъде потвърдена от Европейския парламент. Тези два поста никога не са били заемани от жени.

Други "високи постове", които този път бяха дадени на мъже, в миналото вече са били заемани от жени. Французойките Симон Вейл (1979-1982) и Никол Фонтен (1999-2002 г.) вече са били председателки на Европейския парламент. Постът на върховен представител на ЕС за външната политика, създаден през 2009 г., е бил заеман само от жени: британката Катрин Аштън (2009-2014 г.) и италианката Федерика Могерини (2014-2019 г).

Единственият пост, който все още не е бил заеман от жена е постоянното председателство на Европейския съвет. От създаването на позицията през 2009 г. титулярите винаги са били мъже.

Евродепутатите избраха на първи тур 11 заместник-председатели на ЕП

В Европейския парламент още няма паритет

С 40 на сто жени сред депутатите, Европейският парламент никога не е бил толкова феминизиран, но все още е далеч от паритета.

В първия Европарламент, избран чрез всеобщо пряко гласуване през 1979 г., имаше само 16 на сто жени. Делът им се увеличаваше на всички избори, достигайки 37 на сто през 2014 година.

Тази година шест страни изпратиха равномерно разделени депутатски квоти: Австрия, Малта, Латвия, Люксембург, Франция и Словения. Две страни изпратиха повече жени, отколкото мъже - Швеция (55 на сто) и Финландия (54 на сто).

Кипър беше единствената страна, която не изпрати нито една жена в ЕП. Групите на зелените и либералите са най-близо до паритета, съответно с 53 на сто и и 47 на сто жени. Евроскептичната десница (32 на сто жени) и християндемократите (34 на сто) са най-далеч от него.

Британски евродепутати игнорираха химна на ЕС (СНИМКИ)

Комисията, залог на идните месеци

Приключващата работата си Европейска комисия, оглавявана от люксембургеца Жан-Клод Юнкер, включваше 9 жени и 19 мъже (делът на жените беше 32 на сто) - разпределение, идентично с това на предишната, чийто председател беше португалецът Жозе Мануел Барозу.

През 2014 г. съставът на комисията на Юнкер стана обект на сблъсък. Тогавашният председател на Европейския парламент, германският социалдемократ Мартин Шулц, предупреди, че тя няма да получи необходимото за встъпване в длъжност мнозинство, ако в нея има по-малко жени, отколкото в комисията на Барозу.

Съставът на бъдещата Еврокомисия ще стане известен едва след няколко месеца. 

Кои са осемте политически семейства в Европарламента?

Други институции изостават

Макар че феминизацията напредва, няколко институции на общността изостават. Управителният съвет на ЕЦБ, който ще бъде под председателството на Лагард, включва само 8 на сто жени (2 от 25). Другият финансов орган на Евросъюза, Европейската сметна палата, не се справя много по-добре, с 21 на сто жени (6 от 28).

Европейският съвет, който включва държавните и правителствени ръководители на страните членки, неговия председател и председателя на ЕК, наброяваше преди номинацията на Урсула фон дер Лайен само 17 на сто жени (5 от общо 30).

Колкото до европейските съдебни институции, Съдът на Европейския съюз и Общият съд на ЕС включват, съответно, 18 на сто и 23 на сто жени. /БТА/
БТА