Кои са осемте политически семейства в Европарламента?

/ Gulliver/Getty Images
Левицата и десницата споделяха властта в Европейския парламент почти без прекъсване от 1979 г. За първи път в историята на ЕС обаче възходът на популизма заплашва това разбирателство. По този повод АФП и Ройтерс припомнят кои бяха основните политически семейства в ЕП досега - нещо, което би могло да се промени след евроизборите, започнали днес.
 
В последния ЕП депутатите бяха обединени в 8 политически групи, т. нар. политически семейства.

Gulliver/Getty Images

Най-голямата е Европейската народна партия (ЕНП) с 217 депутати. В редиците й влизат Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) от Германия, Републиканците от Франция, Форца Италия от Италия, Народната партия от Испания, Фидес от Унгария и др. Кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия (ЕК) е Манфред Вебер, който е член на ХСС - сестринската партия от Бавария на ХДС на Ангела Меркел. Вебер е на 46 години, инженер, направил кариера в Брюксел, където е евродепутат от 2004 г. и председател на парламентарната група на ЕНП от 2014 г.

Социалистите и демократите досега имаха 186 депутати в ЕП. В редиците на това политическо семейство са Партията на европейските социалисти, Германската социалдемократическа партия, Австрийската социалдемократическа партия, британската Лейбъристка партия, италианската Демократическа партия и Испанската социалистическа народна партия

Кандидатът на това политическо семейство за председател на ЕК е холандецът Франс Тимерманс. Сега той е зам.-председател на ЕК и "дясната ръка" на Юнкер. На 57 години е и говори отлично 6 езика. Бил е външен министър на Холандия от 2012 до 2014 г.

Франс Тимерманс Мафрес Вебер
Gulliver/Getty Images

Евроскептичната десница е обединена в семейството на Европейските консерватори и реформисти и имаше досега 76 депутати в ЕП. В редиците й влизат британската Консервативна партия на Тереза Мей, полската партия "Право и справедливост", белгийската партия Нов фламандски алианс и др. Кандидатът на това политическо семейство за председател на ЕК е чехът Ян Захрадил, на 56 години.

Gulliver/Getty Images

Европейските либерали са обединени в семейство, наречено Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ). Досега те имаха 68 евродепутати. Водещи партии в това семейство са германската Свободната демократическа партия, холандската Народна партия за свобода и демокрация и др. Либералите не номинираха специален кандидат за поста председател на ЕК, а екип от седем души. Сред тях са европейският комисар по конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, на 51 години, известна с непреклонността си към гигантите от Силициевата долина.

Сред седемте души е и Ги Верхофстат, бившият белгийски премиер, който беше и кандидат на това политическо семейство за председател на ЕК преди пет години, а досега беше лидер на неговата парламентарна група в ЕП.

Gulliver/Getty Images

Зелените, обединени в политическо семейство със същото име, досега имаха 52 евродепутати. В редиците на групата са екологични партии от Швеция, Германия, Франция и др. Зелените имат двама кандидати в надпреварата за поста председател на ЕК - 37-годишната германка Ска Келер, която беше кандидатка и през 2014 г., и 42-годишният холандец Бас Ейкаут.
 
Радикалната левица е обединена в политическото семейство Единна европейска левица. В редиците му влизат Френската комунистическа партия, гръцката партия Сириза, германската партия Левите. За председател на ЕК това политическо семейство издига двама кандидати - словенката Виолета Томич, на 56 години, противник на строгите икономии и привърженичка на по-големи държавни разходи, но и на по-строг търговски контрол, и испанецът Нико Куе, на 62 години, бивш синдикалист, който като дете е дошъл в Белгия, където е живял през по-голямата част от живота си.

Gulliver/Getty Images

Еврофобите и популистите са обединени в политическото семейство, наречено Европа на свободата и пряката демокрация. В редиците му влизат италианското Движение "Пет звезди", както и бившата дясна ръка на Марин Льо Пен, Флориан Филипо, и британски привърженици на Найджъл Фараж, който беше лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство, а после се отцепи от нея и сега е лидер на новата Партия на Брекзит. Това политическо семейство няма кандидат за ЕК.
 

Крайната десница е в политическото семейство, наречено Европа на нациите и свободите, която досега имаше 37 депутати в ЕП. Това политическо семейство обединява крайнодесни националистически партии, като френската Национален сбор, италианската Лига, Австрийската партия на свободата и др.

Всички новини около евроизборите можете да прочетете тук
БТА