Зърнената сделка е провалена от режима на украинския президент Володимир Зеленски, ръководен от Великобритания, обяви в "Телеграм" говорителката на руската дипломация Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Зърнената сделка бе провалена от Зеленски и неговите терористи, ръководени от британски спецове, за да бъде добавен към ядрения шантаж и продоволствен такъв. Не им стигат парите и оръжията. Те искат повече смърт. Това е адският трон, на който се държи киевският режим - пари, оръжия, смърт".

Така говорителката коментира обвиненията на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че Москва смята да отстъпи на други страни 500 000 тона зърно, най-вероятно откраднато от Украйна.

Дроновете, ударили Севастопол, са се придвижвали по зърнения коридор

Захарова подчерта, че Москва отдавна предлага да предостави безплатно собствени торове на нуждаещи се страни, както неведнъж са заявявали и руският президент Владимир Путин, и външният министър Сергей Лавров. Докато "на киевския режим заради присъщата му алчност му се свиди да дава всичко и на всички, дори когато други даряват (нещо) на други".

Русия замрази участието си в зърнената сделка след нападението с дронове в Севастопол срещу нейния Черноморски флот, съобщи вчера министерството на отбраната в Москва.

По-рано министерството заяви, че "киевският режим" е извършил вчера терористична атака срещу руски военни и граждански кораби в Севастополския залив с девет въздушни дрона и седем автономни морски безпилотни апарата. Според Москва всички те са били унищожени. При нападението са получили "незначителни повреди" руският миночистач "Иван Голубец" и заграждения в залива Южная.

Русия прекрати сделката за износ на зърно от Украйна

Според руското ведомство украинските военни, извършили атаката, са били обучени от специалисти на британските военноморски сили.

Русия, включително съвместно с Турция, е готова безвъзмездно да достави в срок от четири месеца до 500 000 тона зърно на най-бедните страни, заяви вчера аграрният министър на Руската федерация Дмитрий Патрушев в ефира на телевизия "Росия-24".
БТА