Русия преустанови участието си в сделката за износ на зърно в Черно море с посредничеството на ООН. С това беше нанесен удар върху опитите за облекчаване на световната продоволствена криза, предаде агенция Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е атакувала Черноморския флот близо до Севастопол на анексирания Кримски полуостров с 16 дрона в ранните часове на събота и че "специалисти" от британския флот са помогнали за координирането на "терористичната атака".

Електроцентрала в Крим е нападната с дрон

Русия заяви, че е отблъснала нападението, като са нанесени само леки щети на един миночистач, но че корабите, които са били обект на нападението, са участвали в осигуряването на коридора за зърно от украинските черноморски пристанища.

"Преустановяваме участието си в изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Руската страна заяви, че стъпката, която ще прекъсне украинския износ на зърно от ключовите за нея черноморски пристанища, е предприета поради атаките с дронове и участието на британски специалисти.

Началникът на щаба на украинския президент Володимир Зеленски, Андрий Ермак, обвини Русия, че измисля "фиктивни терористични атаки срещу собствените си съоръжения", а външният министър Дмитрий Кулеба заяви, че Москва използва "фалшив претекст", за да потопи сделката.

"Призовавам всички държави да изискат от Русия да спре "игрите на глада" и да се върне към задълженията си", заяви Кулеба.

България отново настоя ЕК да вземе мерки заради смущенията на зърнения пазар

Сключената с посредничеството на ООН сделка е от решаващо значение за пазарите на храни: тя позволява износа на зърно от Украйна, един от най-големите износители на зърно в света.
БГНЕС