"На повърхността са били извадени останките от морски безпилотници, използвани от киевския режим за терористична атака, ръководена от британски представители срещу пристанището на Севастопол, корабите на Черноморския флот и цивилни кораби, участващи в охраната на зърнения коридор."

Това съобщиха от руското министерство на отбраната.

Дронове атакуваха залива на Севастопол

Пускането на военноморски дронове, атакували Севастопол, е извършено от брега в района на Одеса, съобщиха още от министерството.

„Специалисти на руското министерство на отбраната, съвместно с представители на други държавни ведомства, проведоха проверка на навигационни модули канадско производство, монтирани на морски дронове. Въз основа на резултатите от възстановяването на информацията, прочетена от паметта на навигационния приемник, е установено, че изстрелването на морски безпилотни апарати е извършено от брега близо до Одеса", казаха във ведомството.

Изстреляните оттам морските дронове са изминали част от пътя по охранителната зона на зърнения коридор, след което променят маршрута си в посока на руската база за кораби в Севастопол“, казаха от министерството.

Русия прекрати сделката за износ на зърно от Украйна

Оттам също поясниха, че координатите на движението на един от военноморските дронове, които атакуваха Севастопол, "посочват началната точка в морската зона на зърнения коридор в Черно море".

Той може може да е бил изстрелян от цивилен кораб, превозващ селскостопански продукти от пристанищата на Украйна. Става дума за някой от цивилните кораби, наети от Киев или неговите западни покровители за износ на селскостопанска продукция от морските пристанища на Украйна”, твърди министерството.
БГНЕС