/ Gulliver/Getty Images
Лидерите от Европейския съюз и Арабската лига се събраха на своята първа среща на върха и обещаха да засилят сътрудничеството в борбата с тероризма и да противодействат на незаконната миграция, предадоха АП и ДПА.
 
Първа историческа среща на лидерите на държавите от ЕС и Лигата на арабските държави

Домакинът - египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, призова за по-твърди действия срещу тероризма. "Опасността от тероризма е разпространена в целия свят като вредна напаст", каза Сиси пред лидерите в курорта Шарм ел Шейх. "Днес ние имаме голяма нужда да укрепим нашето сътрудничество срещу тази опасност и да бъдем единни срещу тази напаст, която не може да бъде оправдана под никакво име", заяви той.

БГНЕС

Сред темите на двудневната среща са тероризмът, европейските тревоги във връзка с миграцията от Африка и Близкия Изток и надеждите на арабските страни за увеличаване на инвестициите.
 
Борисов пристигна за срещата между ръководители на ЕС и Лигата на арабските държави

Във встъпителното си изказване Сиси предложи европейско-арабско сътрудничество в "безопасна" миграция. "Сътрудничеството между двата региона е необходимо, за да се гарантира безопасна и законна миграция по начин, който ще изпълни няколко взаимни интереса. Това би трябвало да върви ръка за ръка с борба срещу трафика на хора като част от усилия за борба срещу презграничната организирана престъпност", заяви той.

БГНЕС

Миграцията присъстваше и в изказването на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. "Ние трябва да работим заедно - страни на произход, преминаване и местоназначение, за да разрушим бизнес модела на контрабандистите и трафикантите, които подмамват хората на опасни пътувания и подхранват съвременно робство", заяви той.
БТА