/ Gulliver/Getty Images
Срещата между страните от ЕС и Лигата на арабските държави е от огромно значение, смята премиерът Бойко Борисов
Започна първата в историята среща на високо равнище на лидерите на държавите от Европейския съюз и Лигата на арабските държави, която се провежда два дни в египетския град Шарм ел Шейх.

БГНЕС

Срещата откри 74-годишният Абдел Фатах Сиси, който от 2014 г. е шестият президент на Египет, а от този месец пое и председателството на Африканския съюз. Той посрещна държавни и правителствени ръководители на 24 от 28-те страни в Европейския съюз и на 15 от 22-те държави в Арабската лига. Останалите страни в двете организации са представени на по-ниско ниво. Не участва Сирия, чието членство в Арабската лига е замразено от 2011 г. до изпълнение на плана на лигата за спиране на кръвопролитията.

БГНЕС

От европейска страна от външни министри вместо от държавен глава или премиер са представени само Испания, Латвия, Литва и Франция.
 
От арабска страна на по-ниско ниво от държавен глава, премиер или председател на парламента са представени само Йордания, Мавритания, Оман, Катар, ОАЕ и Судан.

Борисов пристигна за срещата между ръководители на ЕС и Лигата на арабските държави

БГНЕС

Темата на пленарните заседания на Първата среща Европейски съюз - Лига на арабските държави ще бъде „Засилване на евро-арабското партньорство и съвместно преодоляване на глобалните предизвикателства“. В дневния ред са въпросите за многостранните отношения, търговията и инвестициите, миграцията, тероризма, сигурността и положението в региона.
За срещата са акредитирани над 750 журналисти.

БГНЕС

„Аз работих много за тази среща, така че Европейският съвет да сме тук сега, защото независимо от диаметрално противоположните мнения и отношения в този край на света в края на краищата те (арабите - бел. ред.) са много важен партньор. Веднъж като генератор на отношения - спомняте си Арабската пролет, огромната миграционна вълна, която може да дойде от Африка към Европа и всичко оставало“, каза пред журналисти преди началото на срещата българският премиер Бойко Борисов.

Той обяви, че вече се е срещнал с президента на Египет генерал Сиси и с президента на Ливан Харири, които нарече свои приятели. „Нашите отношения са били такива и съм успял да изградя такива отношения, че как ги наречем, да не кажа с врагове, но с противници като Турция и Сирия да сме еднакво добре с президентите на двете държави, като Косово и Сърбия, като Иран и Израел, като Съединените щати и Русия. Нашата прагматична политика е такава, че да има един максимално добър баланс на различни наши интереси“, подчерта Борисов.

Gulliver/Getty Images

„Когато се прегръщаш с президента на Египет, трябва да имаш гарантирани също толкова добри отношения с президента на Турция Таип Ердоган. Затова ви давам пример, че моите отношения с тези хора са такива, че не излагаме на риск България в едната или другата посока“, отбеляза българският премиер.

Gulliver/Getty Images

„Знаете, че има много, много спорове. Арестувани, спрян интернет, но в края на краищата тази част на света е такава, че ние е по-добре да си говорим с тях, по-добре да внушаваме нашите ценности, да се опитваме да помагаме, отколкото при скъсани контакти миграционната вълна… Само в Египет има пет-шест милиона, които чакат емигранти“, обясни Борисов. „Не случайно и Европейският съвет, и холандският премиер, и Жан Клод Юнкер, знаем, че трябва да се задълбочават контактите колкото и на някои да не им харесва. Не всичко е идеално, не всичко е това, което ние бихме одобрили, но това е пътят“, допълни той.