/ IStock
Полските болници се борят с огромния брой заразени с COVID-19 след мащабното разпространение на заразата през последните седмици в Централна и Източна Европа.

Нови, по-строги пандемични ограничения бяха наложени в Полша за двете седмици около Възкресение Христово, за да бъде забавено увеличаването на новите инфекции.

През последните два дни страната установи нови рекорди от по над 35 хиляди заразени за денонощие, а починалите са стотици всеки ден. Целта на новите ограничения беше да се предотвратят събирания на големи групи хора през удължения уикенд до Светли понеделник.

Междувременно правителството се опитва да ускори ваксинационната кампания в страната, но натискът върху болниците остава голям. Навръх Великден пациенти с коронавирус бяха запълнили почти всички 120 легла в общинската болница в Бохня, на 40 км източно от южния град Краков.

"Положението е трудно, защото има много пациенти", каза Божена Гицала, медицинска сестра, която се грижи за пациенти с коронавирус. В разговор с репортери на АП, посетили болницата, тя обясни, че помощта на колегите е много важна за справянето с безпрецедентната ситуация.

Нейната колежка Ева Птак, пък заяви, че самата тя е прекарала COVID-19 и възприема като своя мисия да помогне на хората, които страдат повече от нея. "Благодарение на Господ минах, без да влизам в болница, и съм добре. Но знам какво е и просто искам да помогна на хората", каза тя.

Пациентът Едвард Шумански, на 82 години, изрази безпокойство за това колко много хора по света отказват да приемат за заплаха вируса, убил повече от 2,8 милиона души по света. Около 55 хиляди от тези смъртни случаи са в Полша.

"Болестта със сигурност е тук и тя е много сериозна. Тези, които не се я преминали, тези, които не са я имали в семейството си, навярно се заблуждават, но действителността е друга", каза той. Шумански добави, че се опасява също, че местата в интензивните отделения на болниците скоро ще свършат и че още хора ще загубят битката със заразата. В полските медии имаше предупреждения и съобщения, че националната здравна система достига точката на крайно напрежение.

Медицинският директор на болницата Ярослав Гуцва каза, че пандемията се е задълбочила заради онези, които смятат, че всичко това е измислица, не носят маски и пренебрегват ограниченията. Болницата е под такъв натиск, че се изписват пациенти, които се нуждаят от още лечение, "за да се открие място за следващите в тежко състояние, което не е нормална ситуация", добави той. "Най-тежко е когато интубираш свои приятели и ги оставяш в интензивното", споделя Гуцва.

На Великден Полша обяви нови 204 души, починали с диагноза COVID-19, но числата през последните дни са още по-притеснителни - около 500 починали дневно.
БТА