коронавирус ковид 19
коронавирус ковид 19 / iStock/Getty Images
Полша регистрира най-големия брой случаи на коронавирус за едно денонощие от началото на година - 17 260. 398 човека са починали в страната за последните 24 часа, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Франс прес.

Влошаването на епидемичната обстановка се дължи на "нарастващото отпускане" на населението, което не спазва в достатъчна степен правилата за социално дистанциране, и на разпространението на британския вариант на коронавируса в Полша, коментира говорителят на здравното министерство Войчех Андрушевич.

Той съобщи, че близо 1500 допълнителни легла ще бъдат осигурени за пациенти с COVID-19 в цялата страна в близките дни, включително във временни болници.

"Далеч сме от това да можем да кажем, че третата вълна отшумява", каза говорителят на правителството Пьотър Мюлер.

Полските власти се надяват "да ускорят значително" кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 в страната през второто тримесечие на годината.

Полша очаква да получи 15 милиона дози през периода април-юни, включително 2,5 милиона дози от еднодозовата ваксина на американската компания "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson), заяви ръководителят на премиерската канцелария Михал Дворчик, цитиран от ДПА.

Досега в Полша са поставени 4 милиона дози ваксини срещу COVID-19, а над 1,4 милиона души са получили и двете дози от ваксината. Ваксинационната кампания в страната напредна със среден темп от 85 000 поставени дози на ден през миналата седмица, отбелязва ДПА.

Полша наложи локдаун в началото на пандемията, което помогна на страната да избегне най-лошото, но в края на миналата година страната бе ударена от втора епидемична вълна, последвана от трета вълна, която още продължава, отбелязва АФП.

Правителството прие тази година облекчаване на ограничителните мерки, позволявайки на хотелите, музеите, кината, театрите и басейните да отворят на половината от капацитета си, преди да се наложи да върне в сила мерките в две области (воеводства) в северната част на страната през последните две седмици заради скок на новите случаи.
БТА