Полша и Германия помагат на медиците в Словакия с прием на болни с COVID-19
Полша и Германия помагат на медиците в Словакия с прием на болни с COVID-19 / iStock/Getty Images
Първите словашки пациенти COVID-19 бяха приети от съседна Полша, а други се очакват в Германия, за да бъде облекчено положението в централноевропейската държава, в която процентът на смъртността в пандемията е най-висок в целия свят, обявиха властите в Братислава, предаде Франс прес.

Трима пациенти в момента се намират в Полша. Знаем, че вероятно ще пристигнат още, каза полският зам.-министър на здравеопазването Валдемар Краска по телевизия "Полсат нюз".

Първите двама словашки болни се очакваше да пристигнат следобед в германския град Дортмунд, каза правителството на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Те вероятно ще бъдат последвани от още 8 пациенти през следващите дни.

Според властите в Братислава, Полша и Германия са предложили до момента по 10 болнични легла за словашки пациенти.

Полша очаква и сигнал от чешките власти, за да приеме първия пациент от тази държава, добави зам.-министър Краска.

Според полски длъжностни лица, прехвърляните от Братислава и Прага пациенти са болни, които са в "доста тежко състояние" и трябва да бъдат поставени на апаратна вентилация.

Словакия, която има 5,4 милиона население, регистрира средно 24,09 починали на 100 000 души през последните 14 дни. Това е най-висок процент в света.

Словакия е следвана от съседната Чешка република, където има 22,52 починали на 100 000 души, по данни на АФП.

Източник: БТА