Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БТА
Еманюел Макрон обеща днес, ако бъде преизбран, да направи от Франция "първата велика държава", която е спряла да използва като енергийни източници петрол, въглища и природен газ, предаде Ройтерс.

На предизборен митинг в Марсилия, където на първия тур от президентските избори масово бе гласувано за левия кандидат Жан-Люк Меланшон, президентът на Франция отправи послание към младите и "зелените" избиратели, които може да не гласуват на балотажа на 24 април. "Вслушах се в опасенията на нашите млади хора", каза Макрон пред поддръжниците си, събрали се в парк в близост до т.нар. Старо пристанище. "Между въглищата и газа, от една страна, и ядрената енергия, от друга, аз избирам ядрената", декларира той.

Настоящият президент иска във Франция да бъдат изградени шест нови ядрени реактора  и е възложил проучвателни работи за построяването на още осем, десетократно повишаване на добива на соларна енергия и построяването на 50 вятърни ферми, което да се случи до средата на века. В плановете му са също санирането на 700 хиляди жилища годишно с цел намаляване на разхода на енергия. 

На митинга центристът Макрон каза, че възнамерява да въведе национален ден на природата, който да се отбелязва през май. Той заклейми бъдещата си опонентка на балотажа, крайнодясната Марин льо Пен, като "климатичен скептик".

Ройтерс отбеляза, че Макрон се опитва да привлече на своя страна по-образованите, левоцентристките и градските сегменти от поддръжниците на Меланшон. Според резултатите от анкета на "Ипсос", огласени днес, 33 на сто от гласувалите за Меланшон планират да го подкрепят на балотажа, 16 процента са за Льо Пен и 51 на сто не са решили.
 
БТА