Френският президент Еманюел Макрон, който се бори за втори мандат, увеличи с 2 процентни пункта преднината си пред кандидата на Национално обединение Марин льо Пен преди втория тур на президентските избори в републиката, който ще се проведе на 24 април. Това беше съобщено от социологическата служба BVA.

Според проучване, проведено на 13-14 април, 54% от анкетираните са готови да гласуват за Макрон, а 46% - за Льо Пен.

Друго проучване на същата компания, проведено на 6-7 април, показва, че в случай на втори тур с участието на тези политици, 53% от анкетираните са готови да подкрепят Макрон, а 47% - Льо Пен.

Изборите във Франция: Макрон отива на балотаж срещу Льо Пен

Според социолозите избирателната активност на втория тур може да достигне 73%, което е сравнимо с участието на първия тур, когато до урните отидоха 73,7% от френските избиратели.

В проучването взеха участие около 1500 французи с активни избирателни права.

Първият тур на президентските избори се проведе във Франция на 10 април. В надпреварата участваха дванадесет кандидати. След като всички бюлетини бяха обработени, Макрон получи 27,84% от гласовете, а Льо Пен - 23,15%. Вторият тур, който ще се проведе на 24 април, ще повтори дуела от предишните избори, когато същите политици се изправиха един срещу друг в битка за Елисейския дворец.

През 2017 г. Макрон спечели 66,1%, а Льо Пен - 33,9% от гласовете. 
БГНЕС