Емануел Макрон и Марин Льо Пен отиват на балотаж на президентските избори във Франция. Това показват първите данни от екзитпола, цитирани от BBC.

Прогнозните резултати след края на изборния ден отреждат преднина на настоящия държавен глава с 28.1%. В същото време лидерът на крайната десница Марин Льо Пен получава 23.3 на сто от гласовете.

Вторият тур обаче вероятно ще бъде оспорван, отбелязва Асошиейтед прес. На трето място се нарежда кандидатът на твърдата левица Жан-Люк Меланшон, ръководител на партията "Непокорна Франция". Той събира малко над 20% от гласовете на французите.

Междувременно вече започнаха преразпределенията и на гласовете, които получиха останалите участници в президентските избори.

Френският крайнодесен кандидат Ерик Земур ще призове привържениците си да подкрепят Марин Льо Пен на балотажа съобщи племенницата на Марин Льо Пен, Марион Марешал, която е близка до Земур, предаде Ройтерс.

Марешал е популярна личност сред френските консерваторите и преди първия тур предпочете да подкрепи Земур пред леля си.

Кандидатът за президент на френските консерватори Валери Пекрес обяви, че ще гласува за действащия президент Еманюел Макрон на втория тур. Тя заяви, че френската крайна десница никога не е била толкова близо до властта.

Кандидатът на френската левица Ан Идалго също подкрепи Макрон за балотажа, съобщи БТА.