/ iStock/Getty Images
Ако за Македония бъде въведена извънредна енергийна такса за преноса и транзита на руски природен газ през българска територия, страната ще поиска компенсации от България и допълнителна подкрепа от Европейския съюз, каза министърът на икономиката Крешник Бектеши, цитиран от „Локално“.

От 13 октомври България въведе извънредна енергийна такса за преноса и транзита на руски природен газ през своя територия в размер на 20 лева за мегаватчас. Целта е доставката на газ през България да стане по-малко изгодна за „Газпром“.

„Новият данък е напълно в съответствие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Тъй като повечето от договорите на „Газпром“ се определят на мястото на доставка в дадена страна, таксата е малко вероятно да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата. Това само ще намали печалбите на "Газпром", коментира миналата седмица българският финансов министър Асен Василев за "Файненшъл таймс". Той съобщи, че българското правителство е информирало Европейската комисия за промените.

Кабинетът увери: Таксата върху руския газ няма да се отрази на потребителите, ще засегне само „Газпром“

Газопроводът през България за Сърбия е единственият начин за снабдяване на Северна Македония с газ, информира македонското издание.

„Ако въведат такса за природния газ, идващ от „Газпром“, което е законно от тяхна страна, тогава количествата, които „Газпром“ дава на Северна Македония, трябва да бъдат освободени от нея. Това е нашата молба. Ние не искаме да се намесваме във фискалната политика на България, но в частта за либерализация на пазара имаме пълното право да искаме ЕС да изисква това от своите страни-членки. Вече сме сигнализирали Европейската енергийна общност и Европейската комисия“, каза Бектеши, отговаряйки на журналистически въпрос.

Той посочи, че има заявка от страна на България за изграждане на нов газопровод между двете страни, а до края на годината ще започне изграждането на нов газопровод с Гърция, който се подкрепя от Европейската банка за Възстановяване и развитие и стратегическите партньори на страната.

Няма да допуснем изнудване нито от България, нито от когото и да било. Ще продължим да диверсифицираме нашите източници на газ. Ние вече започнахме и няма компромис с това... Що се отнася до освобождаването на мощностите, това е задължение на Европейския съюз, защото говорим за принципите на пълна либерализация на пазарите”, каза Бектеши. Той уточни че Северна Македония настоява за освобождаване на мощностите, за да може страната да се снабдява с газ от други източници "включително от Азербайджан, а защо не и през терминалите от Гърция".

Изграждането на нов газов интерконектор Петричко-Струмица беше сред темите, обсъждани по време на работната група по инфраструктура, транспорт и енергетика през март миналата година с участието на тогавашния министър на енергетиката на България Александър Николов и неговия македонски колега Бектеши. Той уточни , че количествата газ, пуснати през предходната година, не са достатъчни за нуждите на Северна Македония и това със сигурност ще се отрази върху цената на природния газ, особено за нуждите на икономиката в страната. 
БГНЕС