/ БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич коментира в Пекин въвеждането на новата такса за транзит на газ през България, като заяви, че в момента е важно да се обърне внимание на решаването на този проблем, съобщи РТС.

„Ние и унгарците реагирахме с обща позиция. Синиша Мали (сръбският министър на финансите - бел.ред.) подписа решението с унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, а унгарският премиер Виктор Орбан и аз го одобрихме“, заяви Вучич.

Белград и Будапеща публикуваха съвместно изявление на унгарското и сръбското правителство. В него се казва, че решението на България да увеличи таксите върху транзита на природен газ от Русия е противоречива стъпка срещу Унгария и Сърбия, която застрашава безопасните доставки на енергия в двете страни.

"Европейският съюз не е налагал санкции върху доставките на природен газ от Русия, така че аргументът на българския министър-председател е напълно неверен. Това решение е в разрез с европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност на страните членки на ЕС и страните кандидатки", се допълва в изявлението.

В съобщението се подчертава, че Белград и Будапеща ще координират позициите си и няма да оставят едно "враждебно българско решение без адекватен отговор".

На 14 октомври България въведе данък върху руския газ, доставян през нейна територия за трети страни. Ден по-късно сръбският президент Александър Вучич поиска да проведе разговор с Румен Радев по повод на решението за увеличаване на транзитните такси, което беше одобрено от нашия парламент. Сърбия внася руски природен газ от България по „Балкански поток“, който е продължение на „Турски поток“. Тръбата е собственост на българската държава.
БГНЕС