/ БГНЕС
Сръбският президент обяви, че не са имали двустранна среща
Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че е срещнал руския президент Владимир Путин в Пекин, съобщава вестник "Данас".

"Срещнах президента Путин, не сме имали двустранна среща, говорихме накратко, той имаше важна и дълга среща със Си Цзинпин (китайския президент -бел.ред.)", каза Вучич пред сръбски журналисти в Пекин, където участва в международния икономически и политически форум "Един пояс, един път".

"Видях, че той (Путин) е изпълнен със самочувствие", каза Вучич и добави, че  руският президент е имал дълги разговори с китайския президент Си и унгарския премиер Виктор Орбан.

Сръбският президент каза, че и той самият е разговарял с Орбан за предстоящата среща на Европейския съвет, която по думите му е важна за Сърбия и "игрите, които се играят там".

Вучич спомена Путин в отговор на въпрос на журналист от телевизия Пинк.

Вучич: Не ме интересува кой ще спечели войната в Украйна, само да спре незабавно

Сръбският президент направи оценката, че е имал изключително приятелски разговор с китайския президент Си Цзинпин по всички важни теми, предаде държавната телевизия РТС.
По думите му двамата са обсъдили въпросите за Косово, спазването на международните правни норми и това, през което преминава Сърбия, както и прилагането на двойни стандарти, неспазването на Устава на ООН и Резолюция 1244.

"Срещнахме разбиране от страна на нашите китайски приятели. Говорихме и за други неща, които са ни необходими, за сътрудничество във всички области на икономиката, за военно-техническото сътрудничество", каза Вучич и добави, че в момента Сърбия няма от кого другиго да получи по-модерни и усъвършенствани оръжия.

Той каза, че двамата са обсъдили също инфраструктурната свързаност и нарастващия брой китайски инвестиции, съобщава РТС.

Вучич повтори, че споразумението за свободна търговия, което беше подписано в Пекин, може да влезе в сила до юни следващата година и заяви, че президентът Си Цзинпин подкрепя независима, свободолюбива и независима Сърбия.

По повод официалната вечеря Вучич каза: "Мисля, че получихме най-силните аплодисменти след руския казачок".
Райна Асенова/БТА