Николас Мадуро
Николас Мадуро / БГНЕС
Евентуално военно нахлуване на САЩ във Венецуела ще им струва огромни човешки и военни загуби, заяви президентът на страната Николас Мадуро, цитиран от ТАСС. 

ЕС отпуска 5 млн. евро хуманитарна помощ за Венецуела

В интервю за руската телевизия Ар Ти Мадуро каза, че "войната може да бъде избегната с помощта на мирна дипломация и на международното обществено мнение". Това "обаче не означава, че ние не се готвим да защитим нашата свещена земя", подчерта венецуелският президент. 

В неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не изключва възможността страната му да използва въоръжените си сили във Венецуела, припомня ТАСС. 

19 страни от ЕС признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

В интервюто венецуелският президент каза още, че онези европейски страни, които признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на страната, са допуснали грешка. "Те признават нещо, което не съществува в действителността", посочи той, като се изказа особено язвително за испанския премиер Педро Санчес, чиито "ръце винаги ще останат в кръв до лактите". 

България подкрепя EС и признава Хуан Гуайдо

Мадуро окачестви като "незаконна конфискация" санкциите на Съединените щати срещу венецуелската държавна петролна компания "Петролеос де Венесуела". 

На 29 януари САЩ въведоха санкции срещу "Петролеос де Венесуела", като замразиха нейни активи, възлизащи на 7 млрд. долара. Вашингтон даде да се разбере, че ще смекчи санкциите само ако контролът върху компанията бъде поет от Гуайдо.
БТА