/ БГНЕС
Президентът на Венецуела Николас Мадуро поиска предсрочни парламентарни избори в страната. Това стана по време на митинг на негови привърженици в Каракас.
 
„Те искат избори? Ние ще проведем парламентарни избори“, каза Мадуро в реч, която беше излъчвана на живо в Туитър, съобщава ТАСС. Той уточни, че предложението за вота в момента се намира за разглеждане в Конституционната асамблея на Венецуела и в обсъждането му ще бъде призовано населението на страната.

Хуан Гуайдо: Промяната във Венецуела е съвсем близо
 
Мадуро отново каза, че е готов във всеки един момент да започне диалог с политическите си противници.
 
"Потвърждавам, че поддържам инициативата на Мексико, Уругвай и Боливия да започнем национален диалог, за разрешаване на проблемите между венецуелците", бяха думите на Мадуро.

Венецуела: Каква е стратегията на Хуан Гуайдо
 
По-рано президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че страната му може да приеме преговори между правителството на Венецуела и опозицията, ако и двете страни се съгласят да започнат такива.
 
Мандатът на действащия парламент – Националната асамблея – изтича в началото на 2021 година. В настоящия момент, пълно мнозинство в законодателния орган имат политическите противници на Мадуро.

Хуан Гуайдо е готов да води преговори за съставяне на преходно правителство във Венецуела
 
На 23 януари лидерът на опозицията и председател на парламента Хуан Гуайдо се обяви за изпълняващ длъжността временен президент на страната. Той беше признат от САЩ, държавите от „Групата Лима“ с изключение на Мексико, Организацията на американските държави и още редица други страни.
 
Европейските държави, сред които Великобритания, Германия, Испания, Холандия и Франция обявиха, че ще признаят Гуайдо за временен президент, ако Николас Мадуро не свика нови президентски избори до 8 дни.
 
В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Иран, Китай, Турция, Беларус, Боливия, Никарагуа и Салвадор. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова към диалог за излизане от кризата.
БГНЕС