/ Gulliver/Getty Images
Над 100 000 венецуелци излязоха по улиците на Каракас с искане президентът Николас Мадуро да напусне поста си, а опозиционният лидер и самообявил се за и.д. президент Хуан Гуайдо заяви, че "промяната във Венецуела е много, много близо", предаде ДПА.

Венецуела: Каква е стратегията на Хуан Гуайдо
 
"Днес обявяваме глобална коалиция за хуманитарна помощ и свобода във Венецуела", заяви Гуайдо. Той приветства и решението на генерала от ВВС Франсиско Янес да се отрече от Мадуро и да признае Гуайдо за временен президент.
 
"Всяко официално лице, което застава на страната на конституцията, е добре дошло", каза Гуайдо.

Николас Мадуро поиска предсрочни избори във Венецуела
 
По същото време десетки хиляди привърженици на Мадуро се събраха в столицата на около 5 км от антиправителствения протест.
 
Гуайдо обяви, че в близките дни във Венецуела ще пристигне хуманитарна помощ и поиска от армията да я допусне, предаде Франс прес.

САЩ ще изпратят хуманитарна помощ във Венецуела
 
"Имаме вече три центъра за събиране на хуманитарната помощ: в Кукута (Колумбия), в Бразилия и на един карибски остров", заяви опозиционният лидер пред свои привърженици в Каракас.
 
Гуайдо обяви нова демонстрация за 12 февруари, когато Венецуела отбелязва Деня на младежта и друга демонстрация, свързана с пристигането на хуманитарна помощ, чиято дата той не съобщи.

Хуан Гуайдо е готов да води преговори за съставяне на преходно правителство във Венецуела
БТА