/ Gulliver/Getty Images
Съветникът на американския президент за националната сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ планират да изпратят хуманитарна помощ за венецуелския народ въпреки отказа на президента Николас Мадуро, предаде АП.

Болтън направи изявлението след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо заяви, че ще пренебрегне забраната на правителството на Мадуро и ще приеме конвои с лекарства във Венецуела с помощта на съседни държави.

ЕС прие да води международна кризисна група за Венецуела

Болтън написа в Туитър вчера: "В изпълнение на молбата на временния президент Хуан Гуайдо и след консултации с негови служители, САЩ ще мобилизират и транспортират хуманитарна помощ - медикаменти, хирургически материали и хранителни стоки за народа на Венецуела. Време е Мадуро да се махне от пътя".
 

Gulliver/Getty Images


Венецуелски емигранти, избягали в САЩ, казаха на вицепрезидента Майк Пенс, че е дошъл моментът за интервенция за свалянето на Мадуро от власт. Пенс, който се срещна с тях в църква в Маями, заяви, че Вашингтон работи за мирен преход с оглед Гуайдо да дойде на власт и ги увери, че администарцията на президента Доналд Тръмп ще продължи да действа, за да отслаби Мадуро.

Венецуела: Каква е стратегията на Хуан Гуайдо

"Сега не е време за диалог. Време е да се сложи край на режима на Мадуро", каза вицепрезидентът. Думите му предизвикаха аплодисментите на венецуелските емигранти.
Президентът на Боливия Ево Моралес съобщи, че се е срещнал с Мадуро и е изразил подкрепата си, предаде ТАСС.

"Срещнахме се с президента на Венециула Николас Мадуро и го уверихме в пълната си подкрепа пред лицето на опитите за държавен преврат и военна намеса от империята, която се опитва да да заграби венецуелските богатства", написа той в Туитър.
 

Gulliver/Getty Images


Според боливийската държавна информационна агенция срещата се е състояла на международното летище в Каракас, където самолетът на боливийския президент спрял за дозареждане на път от Ню Йорк за Ла Пас.

Хуан Гуайдо не изключва военна намеса на САЩ във Венецуела

Шефът на Шеврон Майкъл Уърт, цитиран от АП, съобщи, че операциите на корпорацията във Венцуела ще продължат нормално "в обозримо бъдеще" въпреки наложените нови американски санкции срещу държавната компания Петролеос де Венесуела.
БТА