/ ThinkStock/Getty Images
Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо получи силна международна подкрепа вчера, след като деветнайсет европейски страни го признаха за временен президент и веднага бяха обвинени от Каракас, че "подкрепят пучистките планове" на Съединените щати, предаде АФП. Начело с Испания, 19 страни от Европейския съюз, сред които Великобритания, Франция, Германия, Холандия и Португалия признаха Гуайдо вчера след изтичането на европейския ултиматум към президента Николас Мадуро да свика предсрочни президентски избори.

Румен Радев: България трябва да се въздържи от подкрепа на европейската позиция за Венецуела

Освен от европейските страни, Гуайдо получи признание от САЩ, Канада и десетина латиноамерикански държави, включително граничещите с Венецуела Колумбия и Бразилия.
Европейският съюз обаче остава разделен - Италия зае позиция на изчакване и блокира обща декларация на ЕС, съобщиха дипломатически източници в Брюксел.

Подкрепата за Гуайдо бе осъдена от Русия - основен съюзник на Мадуро, отбелязва АФП. Венецуела заяви, че ще преоцени изцяло дипломатическите си отношения с европейските страни, признали Гуайдо, и ги обвини, че "подкрепят пучистките планове", следвайки сценария на САЩ.

ЕС няма как да признае Хуан Гуайдо, обясни Федерика Могерини

Единайсет страни от общо 14-те в Групата от Лима - Канада и десет държави от Латинска Америка, отправиха призив снощи за промяна на управлението във Венецуела без употреба на сила и приканиха въоръжените сили да подкрепят Хуан Гуайдо. 11-те от Групата от Лима смятат, че преходът към демокрация във Венецуела трябва да се извърши бързо, но без насилие и без чужда въоръжена намеса. В декларация 11-те страни подчертават, че е наложително да бъде гарантиран достъп на хуманитарна помощ, за да се отговори на спешните нужди на венецуелците.

Хуан Гуайдо: Промяната във Венецуела е съвсем близо

Декларацията бе подписана от Аржентина, Бразилия, Гватемала, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Хондурас и Чили.

Мексико е член на Групата от Лима, но не призна Гуайдо за временен президент на Венецуела и не участва в срещата в Отава, посочва АФП. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и Хелга Шмидт, заместничка на шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, се включиха в дебатите по видеоконферентна връзка.
БТА