Фредерика Могерини
Фредерика Могерини / БГНЕС
ЕС няма правомощията да признава държави и държавни институции, това е в правомощията на отделните страни от Общността. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, попитана дали има обща европейска позиция по самопровъзгласяването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Европейски държави признаха Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

Има общоевропейска позиция за Венецуела, заявих я от името на всички 28 държави. ЕС и държавите от Общността никога не са признавали законността на последните президентски избори във Венецуела, никой от нас не присъства на клетвата на Николас Мадуро. ЕС въведе санкции за нарушения на човешките права. Това е ясна позиция, допълнена от решението за обособяването на международна контактна група, която ще очертае възможностите за постигането на демократично и мирно решение, уточни Могерини.

Николас Мадуро: Възможно е да се стигне до гражданска война

Тя съобщи, че първото заседание на групата е насрочено за по-късно тази седмица в столицата на Уругвай. Могерини отбеляза, че ще присъства на тази среща. 

Досега няколко държави от ЕС, както и Европейският парламент, решиха да признаят Гуайдо за временен президент на Венецуела. ЕС призова за произвеждането на нови, прозрачни и честни президентски избори в страната. 
БТА