/ БГНЕС
България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава. С такава позиция излезе Съветът по сигурността при Министерския съвет, който проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела.

19 страни от ЕС признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела
 
Съветът е председателстван от премиера Бойко Борисов, като в него са участвали вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на България, уточниха от Министерския съвет.
 
Подкрепата от българска страна е "с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната", допълниха от правителствената пресслужба.

излезе Съветът по сигурността при Министерския съвет, който проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела
БГНЕС

"Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия - страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници", се казва в позицията на Съвета по сигурността.
 
Документът е бил подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента, се посочва в съобщението.