Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Възможно е САЩ да прибегнат до военна сила във Венецуела, заяви американският президент Доналд Тръмп в интервю, което ще бъде излъчено днес по телевизия Си Би Ес, предаде Ройтерс.
 
Тръмп отказа да отговори при какви условия може да се стигне до подобен сценарий, но подчерта, че такава възможност съществува. "Със сигурност това е нещо, което е на - това е вариант", каза той.

Николас Мадуро предложи нови избори, но не президентски, а парламентарни
 
Президентът на САЩ съобщи също, че преди няколко месеца е отказал да се срещне с венецуелския президент Николас Мадуро, "защото ситуацията вече е стигнала прекалено далеч".
 
"Това беше най-богатата страна в тази част на света, много важна част на света. А сега виждате бедност, виждате страдания, виждате престъпност, виждате всичко, което се случва. Така че според мен процесът се развива - много, много, много големи, огромни протести", добави президентът на САЩ.
 
Десетки хиляди противници на Мадуро излязоха на улиците във Венецуела, за да протестират срещу неговото управление, припомня Ройтерс.

Хуан Гуайдо: Промяната във Венецуела е съвсем близо
 
Числеността на американския военен контингент в Сирия е 2000 души, съобщи президентът на САЩ. Те започват да се изтеглят с установяването на контрол над територията на някогашния самозван халифат на Ислямска държава. Военните ще бъдат преместени в базата в Ирак, а някои ще се върнат в Америка, подчерта той, но отказа да представи график за изтеглянето им.
 
САЩ трябва да запазят военното си присъствие в Ирак, за да наблюдават Иран, който представлява проблем, добави Тръмп. Той подчерта, че не иска база за нанасяне на удари по иранска територия, а за наблюдение.
 
Президентът на САЩ посочи, че базата в Ирак е струвала много скъпо, но има перфектно разположение, за да наблюдава целия Близък изток и не трябва да се премахва.
 
Вашингтон няма намерение да изтегля войските си от Южна Корея като част от споразумението със Северна Корея за денуклеаризация на Корейския полуостров, добави Тръмп. САЩ имат 40 000 военнослужещи в Южна Корея, чиято издръжка струва скъпо, но "никога дори не съм обсъждал възможността за изтеглянето им", увери той.

САЩ ще изпратят хуманитарна помощ във Венецуела
БТА