/ БГНЕС
Лидерите на петте страни от групата БРИКС подписаха декларация, подкрепяща отворена за всички многостранна търговска система, както е предвидено в правилата на Световната търговска организация, предаде Ройтерс.
 

БГНЕС


На срещата на върха в Йоханесбург Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС) се зарекоха да се борят с едностранния подход в международната търговия и протекционизма на фона на митническата политика на американския президент Доналд Тръмп. "Признаваме, че многостранната търговска система е изправена пред безпрецедентни предизвикателства. Подчертаваме важността на отворената световна икономика", гласи декларацията, подписана от лидерите на петте страни.
 
Путин и Ердоган се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на БРИКС

Те изразиха намерение съвместно да се противопоставят на традиционните и нетрадиционните заплахи за сигурността, да поддържат "честен, справедлив и равноправен международен ред въз основа на залегналите в Устава на ООН принципи" и да съдействат за създаването на "справедлива данъчна система в условията на цифрова икономика".
 

БГНЕС


Групата на петте страни е единодушна, че световната организация има централна роля в международните дела, включително в борбата срещу тероризма.
 
В подписаната в Йоханесбург декларация се поема ангажимент за активна борба с корупцията и за отказване на убежище на уличените в това престъпление лица.
БТА