/ БГНЕС
Офицер и двама войници от индийската армия са убити при кървава ръкопашна битка с китайски военни на границата между страните с най-голямо население в света в Хималаите, съобщи Асошиейтед прес. Източник, пожелал анонимност, уточни, че не е използвано огнестрелно оръжие, схватките са били ръкопашни.

Струпването на войски в долината на река Галван на над 5000 м надморска височина доведе до сблъсъка, в който не се съобщава за убити и ранени от китайска страна.

В района са разположени хиляди войници, територията се оспорва от двете държави. Това е първата подобна конфронтация с убити между двата азиатски ядрени гиганта от 1975 г. насам.

Напрежението ескалира: Пхенян взриви офиса за връзка със Сеул


„Има жертви и от двете страни", заяви днес индийската армия. „От индийска страна загубите включват един офицер и двама войници. Високопоставени военни от двете страни провеждат среща на място, за да успокоят ситуацията", се казва в изявлението.

Според говорителя на китайското външно министерство Чжао Лицзян отговорни за провокацията са индийски военни, които на два пъти са преминали граничната бразда. Това е довело до сериозна физическа конфронтация, без загинали китайски войници, увери говорителят.