/ Gulliver/Getty Images
Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея в граничния град Кесон, съобщи агенция "Блумбъг". Информацията беше потвърдена и от южнокорейските власти.

Отношенията между Сеул и Пхенян се обтегнаха в последните няколко дни.

Северна Корея заплаши: Армията е готова да влезе в демилитаризираната зона (ВИДЕО)

 


"Северна Корея взриви Службата за връзка в Кесон в 14:49", се казва в съобщението на службата на говорителя на министерството, което се занимава с междукорейските отношения.

Въоръжените сили на Южна Корея засилиха наблюдението след на действията на Северна Корея след взривяването на междукорейския офис за връзка в Кесон, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от ТАСС. Южнокорейската армия е поставена в състояние на повишена готовност.

По-рано Северна Корея заплаши да разруши сградата на фона на критичната си реторика по отношение на Южна Корея, провокирана от неуспеха на Сеул да спре прехвърлянето на пропагандни листовки от активисти през границата. В събота влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, предупреди, че офисът може да бъде унищожен. Тя освен това подчерта, че севернокорейската армия си запазва правото да предприеме ответни действия срещу Юга.

Северна и Южна Корея отвориха през 2018 г. в Кесон първия си офис за връзка, за да улеснят комуникацията и взаимодействието помежду си след разделянето на Корея след края на Втората световна война през 1945 г. Когато офисът отвори, отношенията между двете държави бяха добри, а Северна Корея бе влязла в преговори за програмата си за ядрени оръжия, припомня АП.

Севернокорейската армия заплаши по-рано днес да заеме отново райони, които са част от демилитаризираната зона между Северна Корея и Южна Корея.

Макар към настоящия момент да не е ясно какви действия може да предприеме севернокорейската армия срещу Южна Корея, Пхенян заплаши да се изтегли от двустранното военно споразумение, постигнато през 2018 г., чиято цел е намаляване на напрежението между двете страни.

Междукорейските отношения се обтегнаха след провала на втората среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп - в началото на миналата година във Виетнам. Срещата се провали заради спорове между двете преговарящи страни за това каква част от санкциите срещу Пхенян да бъдат отменени в замяна на затварянето на най-големия му ядрен комплекс.

Ким Чен-ум заяви впоследствие, че ще уголеми севернокорейския ядрен арсенал.