За нарастваща уязвимост на световната икономика предупреди председателят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, тъй като най-големите централни банки в света продължават да ограничават упорито високата инфлация.

"Просто няма как лихвените проценти да се повишат толкова много, след като са били ниски толкова дълго време, и да няма уязвимости. Нещо ще гръмне", заяви Георгиева на събитие, организирано от Международния център "Меридиан" преди годишните пролетни срещи на МВФ и Световната банка следващата седмица във Вашингтон.

Кристалина Георгиева: Рисковете за финансовата стабилност се увеличават

Тя предупреди, че по-нестабилната световна икономика ще доведе до по-бавен растеж и по-голяма финансова нестабилност. МВФ, който предоставя финансови спасителни средства на държави в затруднено положение и следи за състоянието на световната икономика, прогнозира, че през следващите пет години глобалният растеж ще остане около 3%, което е най-ниската средносрочна прогноза за растеж от 1990 г. насам.

Георгиева заяви, че не смята, че световната икономика върви към повторение на глобалната финансова криза от 2008 г., въпреки проблемите в банковия сектор, които се появиха в САЩ и Швейцария.

"Това не е 2008 г.", въпреки че фалитът на Silicon Valley Bank през миналия месец породи такива опасения, каза тя.

Кризата от 2008 г. се случи, защото твърде много финансови институции имаха в счетоводните си книги активи, които се оказаха силно надценени. "Сега нямаме такава ситуация. Финансовата система, както банковата, така и небанковата, е много по-прозрачна", допълни Георгиева.

Директорът на МВФ предупреди и за потенциалните отрицателни икономически последици от разделянето на света на различни геополитически лагери поради търканията, предизвикани от войната на Русия в Украйна и други сили, които подхранват подозренията между САЩ и Китай.

Макар че за Запада е важно да отстоява своите ценности, колкото повече се изострят отношенията, толкова повече ще се отразява това на световния икономически растеж, каза тя, позовавайки се на изследване на МВФ, според което потенциалните загуби от търговията варират от 200 млрд. долара до 7 трилиона долара, равняващи се на около 0,2 % до 7 % от световния брутен вътрешен продукт.

"Логично е да се стремим да бъдем в долната част на този спектър от разходи", каза Георгиева.

Ръководителят на МВФ наскоро се завърна от пътуване до Пекин, където имаше възможност да се срещне с новия икономически екип, включително с премиера Ли Цян, който встъпи в длъжност на 23 март като част от екипа на Си Дзинпин за третия му мандат като лидер на Китай. Тя описа Ли като "много практичен, земен, много достъпен, много ясен в ангажимента си Китай да продължи да се отваря, за да бъде приятелски настроен към чуждестранните инвеститори".

Въпреки нарастващото напрежение между САЩ и Китай, Георгиева заяви, че посланието, което е получила от китайските официални лица, е било положително.

"Посланието, което получих, е, че Китай е ангажиран с многостранния подход. Те са ангажирани с търговията, която се основава на правила. Те са ангажирани с отварянето на икономиката, както са го правили досега. И се ангажират да играят конструктивна роля спрямо развиващия се свят, включително преструктуриране на дълга", каза тя.

Георгиева защити също така Закона за намаляване на инфлацията в САЩ срещу критиките, че въпреки името си, той всъщност подхранва инфлацията, като вкарва в системата огромни количества държавни разходи.

"Законът за намаляване на инфлацията не е толкова голям по своя мащаб... Той е нещо, което ще бъде изразходвано в продължение на няколко години. Така че няма да окаже голям натиск върху инфлацията", каза тя.

Все пак настоящата среда на по-висока инфлация означава, че правителствата трябва да бъдат предпазливи, когато става въпрос за нови разходни програми, добави управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева
БГНЕС