Ситуацията в световната икономика остава трудна, но можем да кажем, че тя е по-малко лоша, отколкото беше преди няколко месеца, смята Кристалина Георгиева
Ситуацията в световната икономика остава трудна, но можем да кажем, че тя е по-малко лоша, отколкото беше преди няколко месеца, заяви в интервю за предаването "60 минути" на телевизия Си Би Ес управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Фондът очаква големият бич на миналата година - инфлацията да започне постепенно да спада от 8,8 на сто през 2022 г. до малко над 4 на сто през 2024 г., посочи тя и допълни, че МВФ смята за необходимо Управлението за федерален резерв да продължи да покачва лихвите, докато инфлацията не бъде напълно овладяна.

Кристалина Георгиева: Половината страни от ЕС ще изпаднат в рецесия заради войната в Украйна

Важно е УФР да не започне за разхлабва паричната си политика преждевременно, заяви тя.

Според Георгиева икономиката на САЩ вероятно ще осъществи желаното "меко кацане" и ще се забави допълнително през годината, но ще успее да избегне рецесията. МВФ смята, че до края на годината трудовият пазар в САЩ ще отслабне, но е твърде малко вероятно да се стигне до голяма вълна на безработица.
БТА