/ Thinkstockphotos
Русия никога повече няма да се довери на Запада, кризата около ситуацията в Украйна ще бъде дълга. Това заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в интервю пред NBC.

„Да, това ще бъде дълга криза. Никога повече няма да вярваме на Запада“, заяви Песков, който говореше английски.

Въпреки че интервюиращият журналист Кейр Симънс отбеляза, че разговорът с Песков е продължил повече от час, са излъчени само няколко фрагмента с обща продължителност от няколко минути, които засягат американските наемници, задържани в Украйна, американката Бритни Гринър, арестувана в Русия за опит за контрабанда наркотици, както и няколко цитирани думи на говорителя на Кремъл за перспективите за развитие на кризата. Телевизионният канал не уточнява дали ще бъде показана пълната версия на интервюто.

Песков заяви, че Русия не може да гарантира, че бившите американски войници, заловени в Украйна, няма да бъдат осъдени на смърт.

„Не мога да гарантирам нищо, зависи от разследването“, посочи той, отговаряйки на въпрос за евентуални гаранции, че американските затворници няма да се сблъскат със съдбата на британците Шон Пинер и Ейдън Аслин, както и на мароканеца Брахим Саадун, които преди това бяха осъдени на смърт от съда на т.нар. „Донецка народна република“.

Фактът, че двама бивши американски войници - 39-годишният Александър Друк и 27-годишният Анди Уин бяха заловени край Харков, съобщи миналата седмица британският вестник The Daily Telegraph. На 16 юни Държавният департамент обяви, че САЩ са готови за контакти с Русия по отношение на американските граждани, задържани близо до Харков, които са отишли ​​в Украйна, за да участват във военни действия. Освен това Държавният департамент отново призова американските граждани да не посещават Украйна.