/ iStock/Getty Images
Луиджи Бергамин, бивш член на въоръжена крайнолява групировка, който Рим издирва от години, се предаде на френските власти тази сутрин, предадоха световните агенции. Малко след него днес се предаде и друг бивш крайноляв екстремист - Рафаеле Вентура.

Бергамин е на 72 години и е издирван от Италия във връзка с присъди за убийства, притежание на оръжие, производство и притежание на експлозиви. Бергамин беше осъден на 16 години и 11 месеца затвор заради ролята му в убийствата на двама италиански висши правоприлагащи чиновници в края на 70-те години на миналия век. В началото на 90-те години френското правосъдие отказа да екстрадира Бергамин към Италия.

Във Франция задържаха бивши членове на „Червените бригади”, извършвали атентати в Италия

Рафаеле Вентура пък е бил член на друга групировка и е бил осъден в Италия за убийството на полицай през 1977 г.

Доброволното предаване на двамата последва ареста в сряда във Франция на седем членове на италианската радикална левица, издирвани от Италия. Арестите от тази седмица станаха възможни след преговори и споразумение между Италия и Франция след десетилетия, през които Париж отказваше да действа във връзка със заповедите за арест, издадени от Италия за осъдени крайнолеви терористи. Издирваните успяха да напуснат страната сред произнасянето на присъдите им и потърсиха убежище в чужбина, преди италианските власти да успеят да ги задържат и пратят в затвора за изпълнение на наказанията им.
БТА