Парижката полиция обезвреди убиец с нож
Парижката полиция обезвреди убиец с нож / IStock
Седем бивши членове на италианските "Червени бригади" или други крайнолеви терористични групировки, които са с присъди в Италия за терористични актове през 70-те и 80-те години, са задържани във Франция тази сутрин по молба на Италия. Още трима се издирват, съобщи френското президентство, цитирано от Франс прес.

Решението да се предадат на правосъдието тези десет души при аналогични молби от Италия за над 200 лица, е взето от президента Еманюел Макрон и е в съответствие с т.нар. доктрина "Митеран" - да се дава убежище на бивши членове на крайнолявата терористична групировка освен при престъпления, в които е имало убити и ранени, уточни Елисейският дворец.

Италия от години иска екстрадиция на крайнолеви активисти, които са потърсили убежище във Франция след атентати и други прояви на насилие в Италия, особено между 1968 и 1982 г., но Франция почти никога не е изпълнявала тези молби.

5 години от кървавите атентати в Брюксел


"Президентът реши да уреди въпроса, както Италия иска от години. Франция, която също е пострадала от тероризма, разбира, че трябва да има справедливост за жертвите. Решението се вписва и в належащата необходимост от изграждане на Европа на правосъдието, основана на взаимното доверие", заяви френското президентство.

Предстои съдът да се произнесе дали да бъдат екстрадирани задържаните.

Италианският външен министър Луиджи ди Майо приветства задържането на седемте бивши членове на "Червените бригади" във Франция.

"Човек не може да избяга от отговорността си, от причинената болка, от стореното зло", написа той във Фейсбук, като отбеляза, че задържането е резултат от "сътрудничеството на френските и италианските власти с участието на експерта по сигурността на италианското посолство в Париж". Задържаните "са били осъдени в Италия за терористични прояви през 70-те и 80-те години", напомни Ди Майо.

"Благодаря на министерството на правосъдието, на службата за международно сътрудничество на италианската криминална полиция и на отдела за борба с тероризма на италианската полиция, които работиха денонощно за осъществяването на тази антитерористична операция", заяви италианският външен министър.
БТА