Косово реагира гневно срещу удостояването на австрийския писател Петер Хандке с Нобелова награда за литература, предаде Асошиейтед прес. Междувременно Сърбия изрази задоволството си от решението на Нобеловия комитет. Местни медии и официални представители поздравиха Петер Хандке за Нобеловата награда за литература, определяйки го като "голям приятел на сърбите".

Австрийският писател беше един от противниците на въздушните удари на НАТО срещу Сърбия по време на конфликта в Косово в края на 90-те години и по време на бомбардировките дойде в Белград, за да подкрепи режима на Слободан Милошевич. През 2006 г. той говори на погребението на Милошевич.

Австрийският писател Петер Хандке спечели Нобелова награда за литература за 2019 г.

В едно интервю за сръбската държавна телевизия по-рано тази година Хандке каза: "Този, който бомбардира и убива хиляди хора, не принадлежи към Европа и към планетата земя."
Хандке също отрича, че босненските сръбски сили са извършили геноцид с избиването на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница - клане, което бе признато за геноцид от Международния трибунал в Хага в няколко присъди срещу военни и политически лидери на босненските сърби по време на войната.
 


Хандке заяви, че мюсюлманите са инсценирали нападения над своя народ в обсадено Сараево и са обвинили за тях сърбите.

"В свят, пълен с блестящи писатели, Нобеловият комитет избра да награди пропагандатор на етническа омраза и насилие. Нещо ужасно се обърка!", коментира в Туитър косовският посланик в САЩ Вльора Читаку.

Централна Европа има какво да разкаже на света - нобелиската Олка Токарчук

Гент Цакай, действащият външен министър на Албания, който е от косовски произход, също реагира гневно.

"Ужасен съм от решението да се удостои с Нобелова награда за литература човек, отричащ геноцида. На какъв позорен и срамен акт сме свидетели през 2019 г.!", каза Цакай.

Операцията на НАТО бе предприета, за да се прекрати кървавият конфликт в Косово. През 2008 г. бившата сръбска област Косово обяви независимост.
БТА