/ gettyimages
Нобеловата награда стана за полската писателка Олга Токарчук потвърждение за това, че Централна Европа има какво да разкаже на света с литературата си. Това заяви тя по телефона по време на пресконференцията в Шведската академия, съобщиха световните информационни агенции.

Австрийският писател Петер Хандке спечели Нобелова награда за литература за 2019 г.

„Разтърсена съм и радостна. За мен е много важно, че получавам наградата в новото за Шведската академия време. Самата аз съм от Централна Европа и това е потвърждение, че централноевропейската литература, както и преди, притежава нещо важно, което иска да предаде на света“, отбеляза Токарчук.



Когато са й се обадили от Шведската академия, Олга Токарчук е била в автомобил в Германия, където изнася лекции.

Нобеловата награда за 2018 г. беше присъдена на полската писателка и поетеса Олга Токарчук за „повествователното въображение, което с енциклопедична страст представя преминаването на границите като форма на живот“.

След скандала през 2018: Две Нобелови награди за литература тази година

Олга Токарчук е едва 15-ата жена, спечелила Нобелова награда за литература от 1901 г. Полският министър на културата Пьотър Глински, който в началото на седмицата каза, че не е дочел нито една книга на Токарчук, сега я поздрави с Нобеловата награда в Twitter и написа, че вече се чувства длъжен да изчете книгите й.



През 2018 г. Нобелова награда за литература не беше обявена, защото присъждащата я Шведска академия беше разтърсена от скандал и няколко нейни членове напуснаха заради конфликт на интереси. Съпругът на една от тях - поетесата Катарина Фростенсон, която също напусна, беше осъден за изнасилване.

Преустроената Шведска академия, в която членуват 18 литератори, е излъчила четирима души, които заедно с петима външни експерти, са избрали Нобеловите лауреати за литература за 2018 и 2019 г.
БТА