/ БГНЕС, архив
Северна Корея е придобила близо 200 млн. долара през 2017 г. от износ на продукция в нарушение на санкциите на ООН, а освен това продавала оръжия на Сирия и Мианма. Това се посочва в поверителен доклад на независими експерти, изготвен по поръчка на международната организация, предаде Ройтерс.
 
В доклада до комисията по санкциите към Съвета за сигурност се казва, че Пхенян е доставял въглища до пристанище в Русия, Китай, Южна Корея, Малайзия, Виетнам и други страни. Доставките са били извършвани главно с фалшиви документи, свидетелстващи, че въглищата са с произход Русия или Китай, а не Северна Корея.

Съветът за сигурност наложи нови санкции на Северна Корея

"КНДР вече пренебрегва повечето от последните резолюции, като използва международни мрежи за доставка на петрол, съучастници от чужбина, офшорни компании и международната банкова система", са казва в доклада от 213 страници.
 
Експертите посочват, че са проучили настоящото сътрудничество между Сирия и Мианма в областта на балистичните ракети, включително над 40 недекларирани доставки от Северна Корея за Сирия през периода 2012-2017 г. Доставките са били за сирийския център за научни изследвания и развойна дейност, който ръководи химическите оръжейни програми на Дамаск.
 
Северна Корея: Няма да преговаряме със САЩ, докато водят военни игри пред прага ни

Разследването е показало също данни за други нарушения на оръжейното ембарго, вкл. чрез "трансфер на елементи, използвани в балистични ракети и химически оръжейни програми", пише в доклада.
 
Дипломатическата мисия на Сирия в ООН не отговори на искането за коментар, а от посолството на Мианма заявиха, че понастоящем страната "не поддържа оръжейно сътрудничество" със Северна Корея и спазва санкциите. Нямаше коментар и от мисията на КНДР в ООН, посочи Ройтерс.
БТА